“El cacau més just en 5 reptes” Audiovisual educatiu

“El cacau més just en 5 reptes” Audiovisual educatiu

Cacau Morvedre és un cacau de Comerç Just identificat amb la comarca del Camp de Morvedre, es va crear en un projecte d’Educació per al Desenvolupament on va participar tota la comunitat educativa, les organitzacions socials, els ajuntaments, i la ciutadania de la comarca, amb nombroses activitats de sensibilització, com el concurs de dibuix escolar per a il·lustrar el paquet de Cacau Morvedre o la visita de representants de Conacado, una cooperativa de cacau de Comerç Just de República Dominicana.

Ara Cacau Morvedre és una excel·lent eina de sensibilització per a explicar el Comerç Just i el Consum Responsable, i que és traslladable a tota la ciutadania, no necessàriament a la comarca de la qual pren el nom.

La globalització ens permet gaudir deproductes tan nutritius com el cacau i endolcir la nostra quotidianitat, encara que per a milions de persones,productors i productores, el seu treball els pot resultar altament amarg: els preus excessivamentbaixos els impedeix en molts casos superar el llindar de la pobresa, amb tot el que això comporta,fins i tot l’esclavitud infantil. El Comerç Just s’implica en aquestes desigualtats a través derelacions comercials basades en el diàleg, la transparència i l’horitzontalitat entre les parts.

A La Tenda de Tot el Món i les entitats que col·laboren en aquest projecte, ens sembla una gran oportunitat servir-nos de la intervenció artística per acostar aquesta realitat a la comunitat educativa i a la ciutadania. Sempre es poden fer accions per millorar les injustícies socials. Donar a conèixer i consumir Cacau Morvedre i altres productes de Comerç Just és una d’elles.

Captura de pantalla 2020-08-04 a las 9.29.38Descarrega’t la Fitxa d’activitat de Cacau Més Just 5 Reptes per treballar a l’aula o amb un grup de xiquetes i xiquets

 

RESUM DE LA PROPOSTA EDUCATIVA

DESTINATARIS: Alumnat de 6è d’Educació Primària, 1r i 2n de l’ESO.

OBJECTIUS:

  • Incrementar la consciència del Comerç Just i específicament del cacau de Comerç Just, amb especial incidència en l’explotació infantil present en la producció del cacau als països del Sud.
  • Afavorir compromisos individuals i familiars en les opcions de compra tenint en compte criteris ètics, socials i mediambientals.
  • Crear consciència col·lectiva cap a accions de solidaritat i cooperació a través de l’opció del Comerç Just.

PROPOSTA METODOLÒGICA:

1.-Visionat del muntatge audiovisual de la companyia teatral Camí de Nora de 17 minuts de duració.
2.- Treball a l’aula a partir de 5 reptes que es presenten en l’audiovisual.
3.- Pot triar-se el més adequat al context d’edat i matèries/valores que es volen treballar a l’aula segons les assignatures i temes que s’estiguen desenvolupant en aqueix moment. Descarrega’t la fitxa de suport per al professorat.

O per contra pot ser un treball per a realitzar a casa de l’alumnat a nivell individual o col·lectiu amb recerques en internet, i després presentació a l’aula.

REPTES per a treballar el Comerç Just i el Consum Responsable amb el cacau com a element clau:

Repte 1. Com explicaríes què és el Comerç Just?. Sabries dir quins són els 10 principis del Comerç Just?.
Es pot completar el treball incorporant els ODS (Objectius del Desenvolupament Sostenible): Saps que són els ODS?. Quina relació guarden amb els 10 principis del Comerç Just?

Repte 2. Busca informació en les etiquetes dels productes de cacau que consumeixes (rajoles de xocolata, cacau en pols, crema de cacau per a untar,…).

Hi ha informació sobre les persones que han produït aqueix cacau?, reflexiona i busca informació si les agricultores i els agricultors del cacau habitualment cobren un salari digne pel seu treball o per contra viuen en el pobresa.

Estaries disposat/disposada a pagar una mica més perquè el teu cacau estiguera produït en condicions dignes, respectant els Drets Humans i el medi ambient?.

Repte 3. Quan penses en una rajola de xocolata o bombons, penses en una cosa dolça, però a vegades el sabor del cacau és molt amarg. Reflexiona i busca informació sobre si hi ha xiquets i xiquetes treballant en els camps de cacau, què fan?, en quines condicions treballen i viuen?.

Repte 4. Saps si es cultiva cacau a Europa?. En quins països es cultiva?. Et proposem que busques informació sobre com és l’arbre del cacau i quin és el seu procés de cultiu i transformació fins a convertir-se en una rajola de xocolata, et sorprendrà.

Segur que has sentit parlar del canvi climàtic. Al cacaoter li agrada créixer a l’ombra, davall d’arbres grans, però en els últims anys, el seu cultiu massiu i ràpid està creant un vertader problema mediambiental. Sabries explicar-ho i proposar alguna solució?.

Repte 5. Si cerques en internet informació sobre cooperatives de Comerç Just de cacau o d’altres matèries primeres com el café, el sucre, i unes altres, trobaràs molta informació, testimoniatges de persones que han canviat la seua vida i les de les seues comunitats en entrar en els circuits de Comerç Just. T’animes a presentar la història d’una d’aquestes cooperatives?.

Coneixes alguna Botiga de Comerç Just?, què venen i quines altres activitats fan?. Busca informació sobre alguna que estiga prop d’on vius o contacta amb alguna, segur que et donarà tota la informació que necessites per a presentar una bona faena.

LLENGUA: Valencià

Projecte cofinanciat per Caixa Popular mitjançant la Convocatòria de Subvencions per a la realització de Projectes d’Educació per al Desenvolupament i Sensibilització en col·laboració de la Coordinadora Valenciana d’ONGD

logo_caixapopular

cvongd

Bookmark the permalink.

Comments are closed.