Celebrem el Dia Mundial del Comerç Just amb una crida a lluitar contra la desigualtat

Enguany La Tenda de Tot el Món celebrarem el Dia Mundial de Comerç Just el proper dissabte 28 de maig al Casal Jove I el diumenge, 29 d’abril a la Plaça de l’Ajuntament de València.

La celebració al Camp de Morvedre serà el dissabte 28 de maig en el Casal Jove del Port on com a activitat central s’inaugurarà l’exposició “Empoderades. Dones del Comerç Just”, per a continuar el diumenge 29 de maig en la plaça de l’Ajuntament de València en la convocatòria de la Coordinadora Valenciana de ONGD. 

Després de 2 anys sense celebracions al carrer a causa de la pandèmia, Sagunt i la comarca del Camp de Morvedre, es preparen per a celebrar el Dia Mundial del Comerç Just sota el lema “PER LA IGUALTAT, SOM COMERÇ JUST”. 

En aquesta ocasió posem l’accent en la desigualtat de gènere, en la marginació que encara milions de dones pateixen a tot el món. Denunciem que moltes d’elles no poden exercir els seus drets essencials, una profunda injustícia absolutament intolerable i que, a més, llastra el seu desenvolupament personal, social i econòmic. 

I és que segons dades de Nacions Unides, a nivell global, per cada 10 homes que treballen en una ocupació formal, només 6 dones estan ocupades. A més, quan tenen una ocupació formal, elles guanyen un 23% menys que els homes. Encara hui, legalment, en 18 països, els marits poden impedir que les esposes treballen. La previsió del Fòrum Econòmic Mundial és que, si no hi ha compromisos i accions decidides, es tardaran 217 anys a aconseguir la igualtat salarial. 

Treballar per a avançar en la igualtat de gènere no sols és una qüestió de justícia sinó que a més beneficia a tota la societat i afavoreix el desenvolupament sostenible. El Comerç Just contribueix a l’apoderament de les dones i a trencar la bretxa de gènere i els rols socials a través de diverses mesures que totes les seues organitzacions han de complir: afavoreix l’ocupació de les dones, garanteix ingressos dignes, estables i igualitaris, i fomenta la seua presència en els òrgans directius. 

Diferents activitats per a celebrar el Dia Mundial en el Casal Jove del Port 

Des de l’associació La Tenda de Tot el Mon convidem a la ciutadania a acostar-se el dissabte 28 de maig al Casal Jove del Port. Des de les 11:00h del matí i fins a les 21:00h, es realitzaran diferents activitats pel Dia Mundial del Comerç Just en el marc de la Festa de fi de curs de les activitats que s’han desenvolupament en els centres juvenils municipals. Es podrà degustar els nostres Cacau i Cafè Morvedre, adquirir productes de Comerç Just, i participar en els tallers “Els colors de la nostra pell” del projecte “Teixint Ciutat. Conte a Conte”. El plat fort serà a les 19:00h amb la inauguració de l’exposició “Empoderades. Dones del Comerç Just”, dinamitzada amb la peça de dansa “UP” de Débora Ruiz. Finalitzarà la jornada amb la lectura del manifest i el concert de Locomotora Jazz Band.

Comença el tour de “Empoderades. Dones del Comerç Just”

L’exposició “Empoderades. Dones del Comerç Just” és la nova eina de sensibilització que La Tenda de Tot el Món utilitzarà per a portar el seu missatge a la ciutadania. Podrà visitar-se fins al 8 de juny en el Casal Jove del Port i des del 9 al 19 de juny en el Casal Jove de Sagunt. Posteriorment estarà disponible per a préstec gratuït en diferents espais de la comarca, intentant que no deixe de ser vista de manera ininterrompuda fins a finals d’enguany.

L’exposició inclou fotografies i testimoniatges de treballadores de cooperatives que es dediquen a la producció de café a Nicaragua, de roba a l’Índia i d’oli de argán al Marroc. Compte com el Comerç Just afavoreix l’apoderament de les dones i la igualtat de gènere: “Ja no soc la dona que estava a casa cuidant de la família. M’han obert una porta perquè jo mateixa puga tirar avant”, diu des de la seua finca de café l’agricultora nicaragüenca Johana Montenegro. Des del Marroc, Amina Ait Taleb, presidenta d’una de les cooperatives productores d’oli de argán, explica “Hem aconseguit trencar el mite que una dona per si sola no té els mitjans per a tirar avant amb èxit”. A l’Índia, des del taller de confecció de la seua cooperativa, Guddiva Yadav compte “Soc la primera dona de la meua família que treballa, em sent orgullosa d’això i a més soc un exemple per a la generació més jove”.

Aquestes activitats compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt i del Casal Jove. En 2020 Sagunt va rebre el títol de Ciutat pel Comerç Just.

#YoSumo. La campanya per a afavorir el Consum Responsable en la joventut centrarà els actes a València

La jornada festiva a València serà el diumenge 29 de maig de 10.00 a 20:00h, inclourà mercats de venda de productes de Comerç Just, activitats i tallers infantils, exposicions, exhibicions de cultura urbana i concerts. En ella, les entitats de Comerç Just i Economia Social de la Coordinadora Valenciana de ONGD, fan una crida a la ciutadania i a la classe política perquè donen suport a models com el Comerç Just, que garanteix el respecte al medi ambient i als drets humans, socials i laborals de les persones que produeixen el que consumim.

Tindrà una presència important la cultura urbana amb les demos de breakdance, l’exhibició de freestyle de Mc Erika2Santos i el concert de MC Tanaka, en línia amb la campanya #YoSumo, per a sensibilitzar a la gent jove sobre l’impacte que té el consum desaforat en la vida de les persones i el planeta, i la necessitat d’adoptar hàbits de consum responsable.

Consulta aquí lagenda d’actes a la resta de ciutats de l’estat Espanyol.

Marcar el enlace permanente.

Comentarios cerrados.